Pandemi ile başlayan büyük şehrin kalabalığından kaçış telaşı, uzaktan çalışmanın devreye girmesiyle daha da genişledi. Pandeminin ardından artan hayat pahalılığı kentten köye göçü artırdı. Köylerine dönenler ‘Hayatımın en doğru kararıydı’ diyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre son 3 yılda İstanbul’dan göç edenlerin sayısı artarken, 2018’den sonra İstanbul’dan ayrılanların sayısı İstanbul’a gelenlerden daha fazla.
“Köye göç etmek ailem için hem maddi hem manevi açıdan daha iyi oldu”
İstanbul’un trafiği ve kalabalığı içinde sosyalleşmek ve alışveriş yapmak için en az bir saat yolculuk yaptıklarını söyleyen Çalışkan, köyden şehre ulaşmanın bir saat sürdüğünü, Amasya’daki tüm market, yiyecek ve kıyafetleri bulduklarını belirtiyor.
İstanbul Planlama Ajansı IPA’nın eylül ayındaki İstanbul Barometresi raporunda en büyük üç sorun “ekonomik sorunlar”, “mülteciler” ve “trafik” olarak görülüyor.
Pandemi ile başlayan kırsala göç, salgın sonrasında tam olarak geri dönmedi. 26 yıl sonra pandemi döneminde İstanbul’dan köyüne dönen Fatih Akçe, İstanbul’daki berber dükkanını kapatıp köydeki ikinci berber dükkanını açtı.
Her iki çocuğunu da köy okuluna yazdıran Akçe, “Çok zor bir karardı ama gelmemiz yeterli, keşke daha önce gelseydik” diyor.
Türkiye’de kırsal alanda bir gelişmeden bahsetmek hâlâ zordur. Köylerde fiziki olanaklar hâlâ eşitsizdir. Bazılarının sağlık ocağı, ilkokulu, marketi yok.
Kalkınma Atölyesi Genel Sekreteri Ertan Karabıyık, tarihi ve kırsal hafızanın taze olması nedeniyle Türkiye’de köylere göçün kolay olduğunu belirtiyor.
“İstanbul artık dar gelirlilerin yaşayacağı bir yer değil.”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı ve Şehir Plancısı Buğra Gökçe, Ekim 2023’te İstanbul’da ortalama kira bedelinin 13 bin 300 TL olduğunu, asgari ücretin kirayı karşılama oranının yüzde 85’e düştüğünü, emekli maaşı ortalamasının ise 13 bin 300 TL olduğunu açıkladı. ortalama kiranın altında. Sadece yüzde 40’ını karşılayabildiğini belirtti.