Haber

Özgür Özel: Yerel seçimlerde yüzde 35’i aşacağız

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, BirGün Yayın Koordinatörü Yaşar Aydın, Ankara Temsilcisi Nurcan Gökdemir ve muhabir Hüseyin Şimşek’in sorularını yanıtladı. Kongre sonrası ortaya çıkan sonucun seçmenlere umut verdiğini kaydeden CHP Genel Başkanı Özel, HEDEP ile CHP Genel Merkezi dahil her yerde görüşebileceğini, yerelde birçok partinin bir araya geldiği ittifak bağından ziyade bölge bazlı işbirliğinin önemli olduğunu vurguladı. seçimler.

CHP’deki değişimden AK Parti seçmeninin bile etkilendiğini kaydeden CHP Genel Başkanı Özel, “AKP iktidarına 4 yıl daha katlanmak istemeyen tüm seçmenlerin sandık başına gelip muhalefete destek vermesi gerekiyor. Yerel seçimlerdeki başarı, psikolojik üstünlüğün muhalefete geçmesine neden olacaktır. “Seçim yapmadan 4 yıl ayakta duramazlar” dedi.

Özel’in BirGün’e yönelik değerlendirmeleri şöyle:

‘DEMOKRATİK BİR YARIŞTI’

”Tıpkı geride bıraktığımız kongre gibi bir kongre bekliyordum. Beklediğimden daha iyi bir şekilde tamamlandı. Kongre tıpkı kongre gibiydi. İki farklı fikir yarıştı. Zaman zaman sert açıklamalarda bulunuldu. İki taraf gün boyu sert argümanlarla birbirleriyle mücadele etti. Değişim için kadro hareketi önerdik ama karşı taraf kabul etmedi. Sonunda delegeler her iki tarafı da dinleyerek kararlarını verdiler. Demokratik bir yarıştı. Bu aynı zamanda Türkiye’nin dünyadaki algısı açısından da iyi oldu. Kongrede gerginlik bekliyordum. Ama herhangi bir gerginlik, çatışma olmadı, bu da bizim çok memnun olduğumuz bir şey. Dışarıdan getirilen ve partiyle hiçbir bağlantısı olmayan bir grup vardı. Telaffuzları futbol ilahisiydi. Siyasi bir grup değildi. Yine de olaylar kızışmadı. Kongre, prestijli bir şekilde sona ermesiyle büyük bir heyecana ve umuda dönüştü. Bunun sahadaki etkisini de görüyoruz. İki hafta oldu, heyecan devam ediyor. Uçakta bile alkışlanıyoruz. Bu kişisel olarak bana yönelik bir alkış değil, muhalefetin yeniden ayağa kalkmasına yönelik bir alkış. Kongre toplumsal muhalefeti ateşleyen bir şeydi. Bu, dalgalar halinde topluma yayılıyor. Bunun sandıklara da olumlu katkısı olacak” dedi.

‘Seçmen umutlu’

“İYİ Parti, HEDEP seçmeni, hatta bazı AKP ve MHP seçmenleri CHP’deki değişimi olumlu buluyor. Bunu çeşitli anketlerde de gördük. Örgütlenmelerimiz süreci çok daha sorunsuz geçirdi. Üyelerimizin ve seçmenlerimizin bunda önemli etkisi oldu. Kongre delegeleri. Dışarıda böyle bir eğilim var.” “Hava olmasaydı kongrede böyle bir sonuç olmazdı. Delegelerin esnafı, komşularını ve gençleri dinlediğini gördüm. Kazanacağımızdan çok emindim. İkinci turda aldığımız oy delegelerin gerçek görüşüydü.”

”İttifak kelimesi biraz yormaya başladı. Amacınızı insanlara anlatmakta zorlanıyorsunuz. O bakımdan bundan sonra buna ‘işbirliği’ demek daha doğru olur. Yerel seçimler işbirliğine elverişlidir. Eğer ittifak kurulacaksa buna karşı değilim ama bundan sonra birçok partinin ittifak yapmasını doğru, gerekli ve uygun bulmuyorum. Partilerin kendi seçim bölgelerine yönelik özel işbirlikleri olabilir. Kaybetme yönünde atılacak adımlar seçmenlerimize haksızlık olur. Adayın doğru belirlenmesi çok önemli. Büyük parti olma kibrini göstermeyeceğimizden herkes emin olsun. Türkiye için muhalefeti kazanacak bir formül bulmamız lazım. Yerel ihtiyaçları iyi anlayan bir irade ortaya koymak istiyorum. Henüz diğer taraflarla temas yok ama mutlaka olacak. Kibirli olmayacağız. Son seçilen genel lider olarak ilk adımı atmam gerekiyorsa ilk adımı da atacağım. Bir adım atılsa bile geri çevirmeyeceğim. “Bunu tüm taraflar için söylüyorum”

”Keşke partide yapmayı düşündüğüm tüm yapısal değişiklikleri yapacak zamanım olsaydı. Haziran ayında karne alacağımızı düşünelim. Mayıs ayında öğretmen değişti. Bu yüzden kişisel olarak bunun biraz daha erken yerine birkaç yıl sonra olmasını tercih ederim. Çünkü CHP’nin ülkenin en doğru yönetilen kurumu olması gerektiğine inanıyorum. Hiçbirini yapamadan yerel seçimlere gideceğiz. Ancak kongre yapmadığımız ya da kongreye itiraz edilmediği takdirde seçmenlerin bizi cezalandıracağını gördüğüm için aday oldum. Eğer yerel seçimleri iyi bir şekilde geçeceğimizi bilseydim aday olmazdım. Bu heyecanın seçmeni yeniden sandığa taşıyacağını biliyordum. Adaylık kararımı ilk açıkladığımda bana ‘Boş bir havuza kafa üstü atladın’ denildi. Esasında bu cesareti gösterirseniz başarılı olursunuz.”

NE YAPILACAK?

”Dört yıl daha AKP iktidarına katlanmak istemeyen tüm seçmenlerin sandık başına gelip muhalefete destek vermesi gerekiyor. Biz bir muhalefet partisi olacağız. Yerel seçimlerin başarısı, manevi üstünlüğün muhalefete geçmesine neden olacaktır. Hükümet seçim yapılmadan dört yıl ayakta kalamaz. Ancak o 4 yıllık süre seçimsiz geçse bile partiyi büyütmemizin önünde hiçbir engel yok. Demokrasinin önündeki en büyük engelin her zaman seçim fırtınasına maruz kalmak olduğunu düşünüyorum. Sonra partiler cesur adımlar atmak yerine ‘Seçim var, bu da beklesin’ noktasına geliyor. “CHP’nin önümüzdeki 4 yılın sonunda oylarını yüzde 35’in üzerine çıkaracağını düşünüyorum.”

YENİ TAKIMLAR

”Yıllar önce bir siyasetçi bana partimize yeni gelen kadrolardan bahsetmişti; ‘Siyaset, insan biriktirmektir.’ İnsanları her zaman kafanızın bir yerinde toplamalısınız. Aslında her hocamı, kendi alanlarındaki yetkinlikleriyle, gazetenizdeki yazılarını okumaktan, televizyon programlarında dinlemeye kadar keyifle kullanarak, aklımda bir yerde tuttum. CHP’nin siyasete sol perspektiften bakabilen bir dil geliştirmesi gerektiğini her zaman düşündüm. Öğretmenlerimizi davet ederek partide eksikleri tamamlamaya çalıştım. İlk oturduğumuzda ona konuştuklarımızı anlattım. ‘Partide bazı şeyler eksik, onları tamamlayabilirsiniz’. Bu teklif onları da heyecanlandırdı. “Ona teklif ettiğim öğretmenlerin hiçbiri reddetmedi.”

GÖLGE DOLABI SİSTEMİ

”Bu dönemde partimizin tek bir sözcüsü yok. Aslında gölge kabinedeki bakanlarımızın tamamı kendi alanının sözcüsüdür. Parti içinde yeni bir şeyler deniyoruz. Ölçmek ve değerlendirmek için zamanımız olacak. Yerel seçim ayağını parti yönetimi içerisindeki idari ekiplerle yürüteceğiz. İşin bu tarafı çok değerli siyasi figürler yaratabilir. Mesela kabinede bazı isimler öne çıkıyor ve ne yaparsa yapsın diğer meslektaşlarımızın da bunu örnek alması gerekiyor. Genelde bir şeyler yetişiyor, bazı insanlar geride kalıyor. Oradaki bakanın da değişmesi gerekiyor. Altı ay sonra ‘Gölge kabine sistemi işlemedi. Türk milletinin teveccüh göstermediği söyleniyorsa, buna ikna olursak revizyon yaparız. “Denemek ve ısrar etmek gerektiğini düşünüyorum.”

YEREL SEÇİMLER VE HEDEFLER

“CHP’nin bugün yakaladığı ivmeyle, bariz ittifak kapıları açılamasa da başarılı olabileceğini görüyorum. HEDEP Eş Genel Başkanları aradıklarında ayrı ayrı görüştük. Onlara da söyledim. ‘Biz açarız’ dediler. Ziyarete gelmek isterim’, bekleyeceğim dedim, ‘Meclis’e mi?’ diye sordular. ‘Önemli değil’ dedim. Karargâha da gelebileceklerini söyledim. Seçimi onlara bıraktım. Onlarla iş birliği yapacaksak kamuoyunun bilmeye hakkı var. Eğer varsa. Toplantının açık yapılması talebini çok haklı bir talep olarak görüyorum. ‘Siz bize destek olun. ‘Vazgeçin, bunu toplum içinde konuşmayalım’ demek gibi bir niyetim yok. Aslında ben de Bunun bu açıdan sağlıklı olacağını düşünüyorum, böylece tüm seçmenlerin, belli hassasiyetleri olan, beklentileri net olan seçmenlerin şunu bilmesi gerekir ki, biz bu seçim bölgesinde bu siyasi partiyle böyle bir işbirliği içindeyiz.Mesela Zafer Partisi ile duyduğum zımni protokol. Bunun bazı Kürt seçmenleri ciddi şekilde rahatsız ettiğini ve bunun bize bir maliyet yüklediğini kendi kulaklarımla aktardım. “Diyarbakır’da birçok Kürt seçmen yüzüme ‘Değişiklik olmazsa oy vermeyeceğiz, çok kızgınız’ dedi. gizli protokol.”

KAYNAK BAŞVURUSU

”Kayyum çalışmasına kökten karşıyız. Burada diyorlar ki, ‘HEDEP devletle pazarlık yapıyor ve aday gösterme karşılığında kayyum atamanın mümkün olmadığı gibi iddialar var.’ Bunu çok tehlikeli buluyorum. AK Parti siyaset ahlakı olmayan, sözüne güvenilmeyen, bugün böyle söyleyen, yarın tam tersini yapan bir partidir. Yani CHP’yi kaybettirmek için ‘Her yerde aday gösterilmeli’ diyor, kayyum atamama sözü veriyor, seçimin ertesi günü kayyum atıyor. “AK Parti’ye aldanmamalıyız.”

GARANTİ BELEDİYELERİ

”Parti kimi aday gösterirse göstersin, aday kazandı diye mevcut belediye başkanıyla devam etmeye gerek yok. 2019’daki seçimin arkasında olursa değişir. Yüzde 70 ile seçildi, şu anda 65 yaşında. Demek ki bir şeyler ters gidiyor. Ancak oradaki herkesi memnun etmesi gerekiyordu. Seçildiği yerden geri kalanların değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Geriye gidiyorsa bunu biraz değiştirip hatta adaylara bakmak ve anket sonrasında birbirine yakın ve üst sıralarda yer alan adayları sandık başına koymak ve kurumu ödüllendirmek gerekiyor.”

CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal ile yapılan kurultaylarda yaşanan olaylara ilişkin disiplin sürecinin devam etmeyeceği kaydedildi. Bütün bu süreç hakkında ne diyorsunuz?

İl kongrelerinde yaşananlardan sadece Aydın’da disiplin süreci devam ediyor. Grup Başkanvekilimiz Burcu Hanım hakkında aslında herhangi bir disiplin süreci yaşanmadı. Kendi adıma kongre sabahı öncesinde yaşananlara dair herhangi bir kırgınlık ya da kırgınlık biriktirmedim. Ben de Burcu Hanım’a ‘Kongre sürecindeki tavrından dolayı kendisini grup başkan yardımcılığı görevinden almak veya ona güvenmemek gibi bir niyetim yok ama bundan sonra uyum içerisinde çalışmamızın doğru olacağını’ söyledim. görevi iyi yapmak ve bundan sonra durumu yeniden değerlendirmek.’ Bir grup başkan yardımcısını gelip görevden istifaya zorlamak istemem. Kongre adına hiçbir şey yapmak istemiyorum. Ancak küme başkan yardımcıları aynı zamanda küme liderini de temsil edecek. Önümüzdeki dönemde bu sorunu hep birlikte değerlendireceğiz. Kongre nedeniyle cezalandırılmak istemiyorum. Meclisteki atamalar sırasında atama yapmayacağım. Grup başkan yardımcılarını atamayacağım. Seçim olduğunda ‘Seçim yapma, aday olacağım’ demeyi doğru bulmuyorum. Aslında küme başkan yardımcılarında seçimin daha iyi sonuçlar vereceğini düşünüyorum. Hangi sandıkta bulduysam girdim ve ondan faydalandım. “Benden çalınan her sandıkta kayıplara uğradım.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler